Roesen

Ren energi med rapsolie

Historie og udvikling

Her kommer den rørende historie om manden der var utilfreds med det der fandtes på markedet og derfor gik sine egne veje i jagten på miljørigtig brugervenlig opvarmning af sit hus...

Det startede med en rigtig træls juleferie, hvor den nyligt instalerede rapsoliebrænder hostede og hakkede og fik hele huset til at lugte af grilbar. I stedet for at hygge om jule- og nytårsgæster måtte jeg sørge for at de kunne holde varmen...dvs. ophold i fyrrummet blev mere reglen end undtagelsen. Det endte næsten med valget mellem fyret og konen - og så miljørigtig er jeg trods alt ikke, fyret måtte vige.

Men tanken om af fyre med raps forsvandt ikke...og så svært kunne det vel ikke være? Så en aften blev bagagerummet fyldt op med gamle kasserede mineraloliebrændere fra den lokale VVS'er.

Efter en del grublen faldt valget på en Riello 126T fra 1975 - fra før tiden med automatisk luftspjeld og integreret automatik! Brænderen blev stort set splittet ad, for kun hovedblæser og elektroder fik lov at beholde deres oprindelige pladser.

Sådan så den første fungerende prototype ud. Med lidt god vilje kan man nok forestille sig at den kan komprimeres til ikke at fylde mere end en alminelig villabrænder.

Dysen blev udskiftet til en type med trykluftforstøvning (på gulvet til højre ses den lille lammelkompressor). Oliepumpen blev modificeret og i stedet for at blive drevet af blæsermotoren blev der sat en stepmotor på, så omdrejningstallet og dermed olieflowet kunne styres meget præcist og uafhængigt af alle øvrige parametre.

Til at starte med blev fyret udelukkende kørt på biodiesel (methylforestret fedtsyre), men da olien holdes i et lukket system har der i perioder været fyret med almindelig fyringsolie (diesel). Det første rigtige problem viste sig da der skulle laves forsøg med forbrænding af kold (0 grader) rapsolie (koldpresset). Det kunne brænde, men forstøvningen var ikke god nok pga. den høje viskositet. Ved at indsætte en termostatstyret gennemstrømningsforvarmer efter oliepumpen blev problemet dog relativt hurtigt løst.

I dag (2009) har prototypen kørt stort set uændret i over fem år. Der har været anvendt så forskellige brændsler som alm. fyringsolie, koldpresset rapsolie, biodiesel samt forskellige former for vegetabilske "affalds"-olier af meget varierende kvalitet...og der har altid været varme i huset...som ikke lugter af grilbar.